Yat ve Teknelerde Yangın Riski: Güvenlik Önlemleri
1818 okunma

Yat ve Teknelerde Yangın Riski: Güvenlik Önlemleri

Temmuz 22, 2025 13:31
Yat ve Teknelerde Yangın Riski: Güvenlik Önlemleri
0

BEĞENDİM

Son dönemlerde Türkiye’de tekne ve yatlarda meydana gelen yangınlar, deniz araçlarının bakımının düzenli olarak yapılmasının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Ülkenin sunduğu zengin turizm çeşitliliği sayesinde, yerli ve yabancı ziyaretçiler, özellikle “mavi yolculuk” rotalarını tercih ediyor. Bu rotalar, tatil yapmak isteyen turistler için son derece cazip hale gelirken, yat ve tekne kiralayarak bu deneyimi yaşama imkanı sunuyor. Yerli ve yabancı pek çok kişi, tatil için marinaları seçerek deniz araçları ile seyahat etmeyi tercih ediyor.

Bu turizm hareketliliğinin güvenli bir şekilde devam edebilmesi için yat ve tur tekneleri üzerindeki güvenlik önlemleri büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan yangınlar, periyodik bakımın ve bu araçları kullanan kişilerin emniyet tedbirleri konusundaki bilgileri artırmalarının gerekliliğini tekrar gündeme getirdi. Gemi Mühendisleri Odası (GMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Merdan Şerefli, bu konuda yaptığı açıklamada, deniz araçlarında çıkan yangınların genellikle mutfak bölümü, makine dairesi ve elektriksel aksamdan kaynaklandığını ifade etti.

Şerefli, tekne ve yatların yıllık periyodik muayenelerinin düzenli bir şekilde yapılmasının kritik olduğunu vurguladı. Yıllar geçtikçe, bu araçların periyodik muayeneleri ve yıllık denize elverişlilik belgelerinin uygunluğunun kontrol edilmesi gerektiğini belirten Şerefli, “Deniz araçlarının elektrik, makine ve diğer donanımları kontrol edilir ve periyodik bakımları yapılırsa yangın gibi sorunlar minimize edilir.” dedi.

Deniz araçlarındaki yangınların çoğunlukla insan faktöründen kaynaklandığını da dile getiren Şerefli, teknik aksaklıkların ve mekanik sorunların yangınların çıkmasında etkili olduğunu belirtti. “Teknedeki bir yakıt bağlantısındaki sızıntı, dışarıdan doğru akımla çalışan sistemde aşırı yükleme, ısıtıcıların açık bırakılması gibi etkenler yangınları tetikleyebilir.” dedi. Limandan alınan enerji ihtiyacı olmadığında devreden çıkarılmadan bırakıldığında ve tekne terk edilirken gerekli denetimlerin yapılmadığında yangın tehlikesinin artabileceğini de ekledi. Bu bağlamda, insan faktörünün her zaman ön planda olduğunu vurguladı.

Tekne ve yatların bakımını yapan personelin yeterli bilgi ve donanıma sahip olmasının da büyük bir önem taşıdığına dikkat çekti. Denetim ve bakım ihtiyacı konusunda tecrübeli kişilerin bulunmasının, kaza ve yangınları önlemede etkili olabileceğini söyledi. Özel tekne kullanıcıları için, seyahate çıkmadan önce acil durumlarla ilgili olarak deniz aracına alınacak kişilere bilgi vermeleri gerektiği de vurgulandı. Şerefli, teknelere binen kişilere emniyet tedbirleri, yangın tüplerinin yerleri, can yeleklerinin nasıl giyileceği ve bir yangın çıktığında neler yapılması gerektiği hakkında kısa bir bilgilendirme yapılmasının önemli olduğunu belirtti. Bu tür brifinglerin, can ve mal emniyetinin sağlanmasına katkıda bulunacağına dikkat çekti.

En az 10 karakter gerekli