Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2023 yılında Ankara’da düzenlenen Evrensel Posta Birliği (UPU) Bölgesel Strateji Forumu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Bu forum, UPU’nun 2026-2029 dönemine ilişkin stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Uraloğlu, küresel bağlantı ve iş birliğini artırmak için tek posta bölgesinin etkin bir şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekerek, posta sektöründeki dönüşüm ve büyümenin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, geliştirilmiş iş birliği ile posta sektörünün dayanıklılığını artırma ve kapsayıcılığı sağlama hedefinin de forumun ana temalarını oluşturduğunu belirtti.
Bakan Uraloğlu, bu forum aracılığıyla Dubai’deki gelecekteki stratejilerin temellerinin atılacağını ifade etti. Etkinlik süresince, üye ülkelerin karşılaştığı temel politika ve düzenleyici zorlukların ele alınacağını, küresel posta pazarında verimliliğin nasıl artırılabileceği ve sınır ötesi posta tedarik zincirlerinin nasıl optimize edileceği gibi kritik konuların tartışılacağını açıkladı. Ayrıca, gelişmiş platformların posta topluluğu içindeki iş birliğini ve inovasyonu nasıl teşvik edebileceği, teknolojik gelişmelerin ve müşteri odaklı yaklaşımların nasıl entegre edileceği ve dijital çağda posta hizmetlerinin nasıl dönüştürülebileceği hakkında bilgi paylaşımında bulunulacaktı.
Uraloğlu, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nin (PTT) köklü geçmişine de değindi. 184 yıllık bir geçmişe sahip olan PTT, posta, kargo-lojistik, e-ticaret, bankacılık ve sigortacılık gibi pek çok alanda vatandaşlara çeşitli hizmetler sunmakta. 3 bin 655 işyeri ve 38 bin 874 personele sahip olan PTT, geniş hizmet ağı ile uluslararası alanda başarılı bir marka olma yolunda ilerliyor. Ayrıca, hâlâ banka ve kargonun bulunmadığı 1347 noktada da vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladığına dikkat çeken Uraloğlu, PTT’nin 68 adet PTTmatik ile de hizmet sunmaya devam ettiğini belirtti. UPU içindeki 26. dönem başkanlığının PTT’nin uluslararası alanda güçlü bir oyuncu olma kararlılığını da pekiştirdiğini ifade etti.
Uraloğlu, Türkiye’nin hedefinin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak olduğunu söyledi. Bu hedefe ulaşmanın yolunun bilim ve teknoloji, özellikle dijitalleşme alanındaki başarılı gelişmelerden geçtiğini belirten Bakan, posta ekosisteminde yenilik ve teknolojik gelişmeleri teşvik etmenin büyük önem taşıdığını düşündüğünü vurguladı. Forumun, yerel ve küresel kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için önemli fikirlerin ortaya çıkmasına vesile olacağına inandığını dile getirdi.
Program sonrası, bir gazetecinin yönelttiği “Türkiye’de kimlik verilerinin çalındığı” iddialarına ise anında yanıt verdi. Uraloğlu, Türkiye’nin gündeminde böyle bir önemli konunun bulunmadığını, kimlik verileriyle ilgili herhangi bir çalınma olayının yaşanmadığını belirtti. Geçmişte tartışılan konuları güncel bir mesele gibi sunmanın doğru olmadığını ifade eden Bakan, bu tür haberlerin spekülatif ve yanıltıcı olduğunu söyledi. Kendi açıklamalarında, Türkiye’de kişisel verilerin çalınmasıyla ilgili bir gündem olmadığını ve bu tür konuların sanki güncelmiş gibi paylaşılmasının doğru olmadığını vurgulayarak basın mensuplarına hassas olmaları için çağrıda bulundu.
Sonuç olarak, Ankara’daki forum, posta sektörünün geleceği hakkında önemli tartışmaların gerçekleşmesine vesile olurken, Uraloğlu’nun açıklamaları da Türkiye’nin dijitalleşme hedefleri ve uluslararası alandaki rolü konusunda önemli bilgiler sundu.