Türkiye-AB İşbirliğiyle Yeşil Gelecek İçin Adımlar
734 okunma

Türkiye-AB İşbirliğiyle Yeşil Gelecek İçin Adımlar

Ekim 16, 2024 17:03
Türkiye-AB İşbirliğiyle Yeşil Gelecek İçin Adımlar
0

BEĞENDİM

İklim değişikliği ve çevresel sürdürülebilirlik konuları günümüz dünyasında daha fazla önem kazanmaktadır. Bu bağlamda Türkiye ile Avrupa Birliği yerel yönetimleri arasında yürütülen projeler, yerel yönetimlerin kapasitelerini güçlendirmeyi ve iklim ile çevre temalı eylemleri desteklemeyi hedeflemektedir. Bu projeler kapsamında önemli iş birlikleri kurulmakta, bilgi alışverişi gerçekleştirilmektedir. Sonuç olarak, Bornova Belediyesi ile Enerji Sanayicileri İş İnsanları Derneği (ENSİA) arasında bir işbirliği protokolü imzalanarak bu iş birliklerinin resmi olarak pekiştirilmesi sağlanmıştır.

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, düzenlenen konferansta projeyi Bornova için bir başlangıç olarak nitelendirerek, İzmir’i yenilenebilir enerjinin merkezi haline getirmek istediklerini ifade etti. Eşki, yerel yönetimlerin küresel tüketim kültürü karşısında daha sürdürülebilir bir dünya için birlikte hareket etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Amerika’nın tüketim alışkanlıklarının dünya genelinde dayatıldığını vurgulayan Eşki, çevre koruma çabalarının, tüm kentlerin iş birliği içinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kendi akademik geçmişine atıfta bulunarak temiz bir dünya bırakmak adına Bornova’nın bu alanda örnek bir şehir olması için tüm kaynaklarıyla çalışacaklarını belirtti.

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, Bornberg projesinin, iki belediye ve iki üniversitenin işbirliği içerisinde yürütülen başarılı bir proje olduğunu vurguladı. Kandiller, bu projeyle Türkiye ve Almanya arasında yeni bir iş birliği köprüsü kurulduğunu dile getirerek, projenin İzmir’in diğer ilçelerine ve Ege Bölgesi’ne yayılması gerektiğini belirtti. Yerel dinamiklerin küresel projelerde daha fazla söz sahibi olması gerektiğini dile getirirken, iş birliklerinin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Yeşim Kebapçıoğlu, projeye katkı sağlayan tüm taraflara teşekkür ederek, şehirlerin gelecekte çevresel, sosyal ve ekonomik dayanıklılık kazanmalarının önemine değindi. Kebapçıoğlu, yerel yönetimlerin bu tür projeler aracılığıyla kapasitelerini artırmalarının kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Heidelberg Belediyesi Çevre Koruma, Ticaret Denetimi ve Enerji Ofisi Direktörü Dr. Raino Vinkler ise, 2023’ün iklim değişikliği açısından tarihsel bir yıl olduğunu ve daha sürdürülebilir bir dünya için radikal adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Yerel yönetimlerin iklim değişikliği ile mücadelesindeki rolünün önemine değinen Vinkler, projeyle sağlanan bilgi alışverişinin ülkelerin iklim politikalarına olumlu katkıda bulunmasını umduğunu belirtti.

Konferans sonunda Bornova Belediyesi ve ENSİA arasında imzalanan işbirliği protokolü, enerji alanında yapılacak konferanslar, zirveler ve çalıştaylarla sektörün gelişimine katkı sağlamayı hedeflemektedir. ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, İzmir’in yenilenebilir enerji alanındaki potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, ENSİA’nın İzmir’de hem belediyelere hem de üniversitelere destek olma gayretinde olduğunu ifade etti.

Enerji Sanayicileri İş İnsanları Derneği (ENSİA), yenilenebilir enerji sektöründe ekipman, teknoloji ve projeler üreten firmaları destekleyerek Türkiye’de ucuz ve temiz enerji sağlanmasını hedeflemektedir. Dernek, yerli kaynaklarla enerji sektörünün gelişimini desteklemeyi ve yeni teknolojilerin gelişimini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu tür iş birlikleri, Türkiye’nin enerji alanında gelişimine katkıda bulunmanın yanı sıra, yerel yönetimlerin çevresel sürdürülebilirlik konusundaki kapasitelerini artıracak önemli adımlar arasında yer almaktadır.

En az 10 karakter gerekli