“`html
Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, günlük yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Özellikle son günlerde termometrelerin 30 dereceyi aştığı Sivas şehrinde aşırı sıcaklar, beraberinde ciddi tehlikeleri de getiriyor. Açık alana bırakılan araçlar, adeta bir fırına dönüşüyor. Kavurucu sıcakların etkisiyle araçlarda meydana gelen yangınlarda da gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bu dönemde LPG’li ve elektrikli araçlar daha büyük risk taşıyor. Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Alaçam, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Alaçam, yaz aylarında araç yangınlarına karşı daha dikkatli olunması gerektiğini vurguladı ve “Araç yangınlarında kaput açıldığı zaman hava ile temas olacağı için alev parlayacak ve yangın büyüyecektir. Hava ile müdahale, yangındaki alevlenmeyi arttırır” dedi. Ayrıca, “Kontrollü bir şekilde müdahale edilmelidir” ifadesini kullandı. İtfaiye Müdürü, araç yangınlarının aracın özelliklerine göre değişiklik gösterdiğini ve LPG’li araç yangınlarından sonra aracın bagaj kısmındaki tüp tankının vanasının kapatılması gerektiğini belirtti. “Daha sonra akünün kutup başı sökülmelidir. Eğer aracınızda kuru kimyevi toz varsa, ilk müdahaleyi yapmalısınız,” şeklinde bilgilerini sürdürdü.
Alaçam, “Eğer yangın ön tarafta, kaput kısmında çıkmışsa, kontrollü bir şekilde kaputu açarak yangın söndürme tüpü ile müdahale etmelisiniz. Yangın kendinizi aştığınız bir noktaya gelmişse ve araç fazla alev aldıysa, öncelikle araç içerisindekileri tahliye etmelisiniz. Daha sonra müdahale etmemelisiniz. Eğer araç yangınında insanlar müdahale edemiyorsa, kuru kimyevi toz yoksa ve suyla söndürme gibi imkânları da yoksa kaputu veya kapıyı açmamaları gerektiğini de vurguladı. Bu durum, araç yangınlarında olduğu gibi ev yangınlarında da geçerlidir.”
Alaçam ayrıca, elektrikli araçlarda çıkan yangınlara müdahale şeklinin daha farklı olduğunu ifade etti. “Araçların bakımlarıyla alakalı olarak elektrik kontağından, LPG ile meydana gelen yangınlar ve kundaklamayla meydana gelen yangınlar da vardır. Elektrikli araç yangınları ise ayrı bir türdür,” dedi. İlk olarak en önemli şeyin aracın içerisindekileri tahliye etmek olduğunu belirten Alaçam, “Elektrikli araç yangınlarında yangın esnasında kapıların kilitlenmesi durumu söz konusu olabiliyor. Araç içerisindekileri tahliye ettikten sonra mecburen itfaiyeyi beklemelisiniz. Eğer yanınızda kuru kimyevi toz varsa, onunla müdahale edebilirsiniz. Bunun haricinde başka türlü müdahalede bulunmamalısınız” diye konuştu.
Bunun yanı sıra, elektrikli araçlarda yangına müdahale için yangın söndürme battaniyesi tedarik ettiklerini açıklayan Alaçam, “Teknolojik olarak elektrikli araçların yangınlarına müdahale etmek amaçlı yeni sistemler geliştirildi. Sivas Belediyesi İtfaiyesi olarak biz, elektrikli araçların yangınlarına müdahale etmek için yangın söndürme battaniyesi temin ettik. Yangınları boğma yöntemiyle söndürüyoruz. Normalde dizel ve benzinli araçlara su ve köpükle müdahale edip söndürebiliyoruz. Ancak elektrikli araç yangınları farklı” dedi. Ayrıca, yaz aylarında, özellikle aracın içinde bırakılan çakmak, deodorant gibi yanıcı patlayıcı maddelerin de yangınlara sebep olabileceğini belirtti.
Alaçam, “Bu maddelerin araç içerisinde bulundurulmaması gerekiyor. Sıcaklığa bağlı olarak, bunların patlaması hem araca hem de kişilere zarar verebilir. Yaz aylarında güneşe maruz kalan yerlerde LPG’li araçların bırakılmaması tavsiyesinde de bulundu” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
“`