Türkiye genelinde sahte alkole karşı yapılan denetimler hız kesmeden devam ederken, uzmanlar bu konuda ciddi uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Son dönemde İstanbul Valiliği, sahte alkol satışının ve tüketiminin önlenmesi amacıyla ek tedbirler alma kararı aldı. Yılbaşından bu yana yapılan operasyonlar neticesinde, sahte alkol yüzünden 15 kişi gözaltına alınmış ve bunlardan 4’ü “kasten öldürme” suçlamasıyla tutuklanmıştır. Sahte alkol zehirlenmesi nedeniyle bazı vatandaşların hastanelerde tedavi altında olduğu bildirilmektedir.
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Özgür Dikme, alkolün zararları ve sahte alkol zehirlenmesi durumunda yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Yılbaşı dönemlerinde alkol zehirlenmeleriyle sık karşılaştıklarına dikkat çeken Dikme, “Karşılaşma ihtimalinin arttığı yılbaşı gibi bazı dönemlerde başvuru sayısı artıyor. Gerçekten bir miktar daha sık karşılaşmaya başladık” ifadelerini kullandı.
Dikme, alkolün uzun dönem etkilerinin ciddiyetine de dikkat çekerek, “Beyin fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiler görebiliyoruz. Kalıcı motor fonksiyon bozuklukları, bilişsel bozukluklar gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz,” şeklinde konuştu. Özellikle toksik alkoller, örneğin metanol, girdiğinde çok daha ciddi etkilerle karşılaşılabileceğini vurguladı.
Doç. Dr. Dikme, alkol zehirlenmesinde ortaya çıkan ilk belirtilerin diğer hastalıklarla karışabileceği uyarısında bulundu. Özellikle toksik alkollere maruziyetin sağlık çalışanlarına doğru bir şekilde aktarılmasının önemine dikkat çeken Dikme, “Maruziyetten hemen sonra karın ağrısı, bulantı veya kusma gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Ancak bu belirtiler çok farklı hastalıklarla karışabileceğinden dikkatli olunmalı,” dedi.
Maruz kalmanın hemen ardından tıbbi yardım almak gerektiğini ifade eden Dikme, “Erken tanı çok önemli. Eğer kişide bu belirtiler ortaya çıkıyorsa, profesyonel destek alması gerekir. Bu belirtilerin ardından yapılan tetkikler, tedavi sürecinin en kritik kısmını oluşturuyor,” diye ekledi.
Dikme, hastaları arasında genç bireylerin de bulunduğunu belirterek, “28, 30’lu yaşlarda kaybettiğimiz hastalar oldu. Genç olmak, sağlıklı bir birey olmak tek başına koruyucu bir faktör değil,” diye konuştu.
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son iki ay içinde toksik alkol maruziyeti nedeniyle 42 hastanın başvurduğunu belirten Dikme, “Bazı hastalarımızın tedavisi yoğun bakımda sürüyor. Diğerleri ise daha iyi durumda ve servislere devredilmiş durumda,” dedi. Ayrıca, alkol ve sigara kullanımının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Dikme, bu tür maddelerden uzak durulması gerektiğini belirtti. “Erken başvuru, tanı ve tedavi sürecinin doğru yönetimi büyük önem taşıyor,” şeklinde son sözlerini ekledi.