Politika Servisi, PKK’nin silah bırakarak örgütü feshettiğini açıklamasının ardından yaşanan sürecin nereye evrileceği konusunda soru işaretlerinin devam ettiğini bildiriyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, DEM Parti grubuyla tokalaşmasının ardından PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrıyla başlayan süreç, yoğun bir belirsizlik içinde ilerliyor. PKK, DEM Parti, AKP ve MHP’den gelen farklı açıklamalar bu karmaşayı artırmış durumda. Son iki günde yaşanan önemli gelişmeler aşağıda özetlenmiştir.
PKK: PKK, geçtiğimiz günlerde silah bıraktığını ve örgütü feshettiğini duyurdu. Fransız haber ajansı AFP’ye göre, PKK kaynakları Öcalan’ın Türkiye ile yürütülen görüşmelerde örgütün baş müzakerecisi olduğunu vurguladılar. Ayrıca, PKK Türkiye’ye Öcalan’ın tecridinin hafifletilmesi çağrısında bulunurken, Türkiye’nin barış süreci için güvence vermemesini kınadıklarını belirtti. PKK, silahsızlanma sonrası üyelerinin sürgün edilmesini de reddetti.
DEM Parti: DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a “Liderlerle Çözüm Zirvesi” çağrısında bulundu. Hatimoğulları, Meclis Başkanı’nın liderleri bir araya getirerek barış ve demokrasi adına tarihi bir inisiyatif alabileceğini, bu zirvenin Türkiye’nin ikinci yüzyılına bir rota çizebileceğini ve Türkiye halklarına umut verebileceğini ifade etti. Ayrıca, Hatimoğulları, Meclis’in tarihi rolünü oynaması gerektiği üzerine verimli istişareler yürüttüklerini ve Bahçeli’nin önerdiği komisyonu son derece değerli bulduğunu dile getirdi.
MHP: Sürecin en kritik ismi olarak öne çıkan MHP Lideri Devlet Bahçeli, sürekli yaptığı çağrılarla gündem oldu. Öcalan çağrısının ardından başlatılan süreç, PKK’nın silah bırakmasıyla yeni bir aşamaya evrildi. Bahçeli, iktidarı da açıklama yapmaya zorlayan bir dizi hamlede bulundu. Son olarak, TBMM Başkanı’nın başkanlığında kurulacak komisyonda her siyasi partinin en az bir üye ile temsil edilmesini, mecliste grubu bulunan siyasi partilerin ise temsil oranına göre üye vermesini önerdi. Ayrıca, alınan kararların salt çoğunlukla alınmasını ve milletvekilleri tarafından yasa teklifi haline getirilerek Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesini önerdi.
AKP: Bahçeli’nin çağrısına yanıt veren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Süreç planlandığı gibi devam ediyor. Şimdi bundan sonraki kısım terör örgütlerinin silahlarını teslim etmesidir. Bu teslim gerçekleştikten sonra zaten bu meselenin konuşulacağı yer hem siyaset olarak hem yasal zeminin hazırlanması bakımından Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de bütün siyasi partiler hep beraber sürece omuz vereceğiz” dedi. Ancak, AKP’den Bahçeli’nin komisyon çağrısına itiraz geldi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sarıkaya, NTV’ye yaptığı açıklamada, MHP lideri Bahçeli’nin komisyon çağrısının “silahların gündemde olduğu bir ortamda Meclis’te bunun konuşulamayacağını” belirtti. Sarıkaya, TBMM’nin tüm bu silahla ilgili ilişiğin kesilmiş olduğu dönemden itibaren tüm siyasi partilerin katkı sunabileceği bir zemin içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.