İzmir’de, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin grafik tasarımı ve fotoğrafçılık bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler, kültürel miras alanlarını gezerek edindikleri izlenimleri illüstrasyonlara dönüştürmekte. Bu çalışma, TÜBİTAK destekli bir proje kapsamında gerçekleştiriliyor ve öğrencilerin hem tarihle etkileşimde bulunmalarını sağlamakta hem de el becerilerini geliştirmelerine olanak tanımakta. Geçmişin izlerini geleceğe aktarmak adına önemli bir adım olarak değerlendirilmekte.
Konak Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülen “Kültürel Miras ve Arkeoloji Işığında Mesleki Eğitimde İllüstrasyon Uygulamaları” isimli projeye katılan 24 öğrenci, İzmir’in farklı ilçelerinden gelerek tarihi ve kültürel öneme sahip alanları ziyaret etmekte. Bu ziyaretler arasında Smyrna Agorası, Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Pergamon Antik Kenti ve Yeşilova Höyüğü gibi birçok önemli mekan bulunmakta. Öğrenciler, bu alanlarda uzman rehberler eşliğinde parşömen yapımı, kil objeler ve halı dokuma gibi uygulamalı etkinliklere katılarak hem tarih öğrenmekte hem de yaratıcılıklarını geliştirmekte.
Öğrencilerin gerçekleştirdiği ziyaretlerden biri olan Yeşilova Höyüğü, 8 bin 500 yıllık tarihiyle dikkat çekmekte. Burada antik dönem yaşamını deneyimleyen öğrenciler, geleneksel deri kıyafetler giyip buğday öğütme işlemi gerçekleştirmiş, aynı zamanda sapan atma ve kendi tasarımlarını kil ile yapma fırsatı bulmuşlardır. Proje yürütücüsü tarih öğretmeni ve arkeolog Esin Dalkılıç, projenin temel amacının mesleki eğitim alanında öğrencilerin hem sanatsal hem de mesleki gelişimlerini sağlamak olduğunu ifade etti.
Dalkılıç, “Öğrencilerimiz çeşitli etkinliklerle hem kültürel mirası tanıyacaklar hem de bunu gelecek nesillere aktarmak için illüstrasyon çalışmaları yapacaklar. Projemizin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi, mesleki eğitimin ne kadar önemli olduğunu vurgulamamız açısından oldukça önemlidir. İyi bir illüstrasyon yapmak, öğrencinin kendini ifade etmesini sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda güzel hikayelerin birikmesine de olanak tanıyor.” şeklinde konuştu. Proje süresince 5 günde toplam 27 etkinlik düzenlendiği belirtildi. Dalkılıç, öğrencilerin sadece kitaplardan bilgi edinmelerinin yetersiz olduğunu, geçmişi yaşayarak öğrenmelerinin çok daha önemli olduğunu vurguladı.
Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, öğrencilere arkeolojik kazı süreçleri ve bölgenin tarihçesi hakkında bilgi vererek kültürel mirasın nasıl korunduğunu anlattı. Derin, öğrencilerin alan ziyaretinden sonra eski çağ yaşamını hayal güçlerinde canlandırmaları sonucu yeteneklerini ortaya çıkardıklarını ifade etti. “Bu düşüncelerini kil ile tasarıma döktüler.” dedi ve sözlerine ekledi, “Bu uygulamalar onların yeteneklerini geliştirmekte.”
Proje kapsamında yer alan 10. sınıf öğrencisi Laçim Yaman, bu deneyim sayesinde tarihe olan ilgisinin arttığını belirterek, “Birçok tarihi mekanda bulunmak benim için büyük bir şans. Geçmişimizi bilmeden geleceğe devam edemeyiz.” dedi. Katılımcılardan Tuğçe Akçit ise el becerilerini geliştiren uygulamalı çalışmaların, illüstrasyon yeteneğine önemli bir katkı sağladığını dile getirdi. Projenin, öğrencilerin hem sanatsal hem de kültürel olarak gelişmelerine büyük fayda sağladığı anlaşılmakta.