KOAH ile Mücadelede Sigara Bırakmanın Önemi
2163 okunma

KOAH ile Mücadelede Sigara Bırakmanın Önemi

Aralık 3, 2024 11:07
KOAH ile Mücadelede Sigara Bırakmanın Önemi
0

BEĞENDİM

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden KOAH Hakkında Bilgiler

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suna Kavurgacı, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında önemli bilgiler paylaştı. KOAH, nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi solunumsal yakınmalarla kendini gösteren, uzun süreli devam eden, genellikle ilerleyici ve kalıcı bir hastalık olarak tanımlanıyor. Doç. Dr. Kavurgacı, KOAH’ın gelişmesinde en önemli risk faktörünün sigara kullanımı olduğunu vurguladı. Bunun yanı sıra, yoğun şehirleşme nedeniyle artan hava kirliliği ve fosil yakıtların dumanına maruz kalmanın da KOAH’a neden olan başlıca sebepler arasında yer aldığını açıkladı.

Doç. Dr. Kavurgacı, KOAH’ın kronik bir hastalık olduğunu belirterek, bu hastalığın vücudun mikroplarla savaşmasına olanak tanıyan bağışıklık sistemini bozduğunu aktardı. Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk havanın artması ve kapalı ortamların etkisiyle mikropların yayılma oranının yükseldiğine dikkat çekti. KOAH’lı bireylerin bağışıklık sisteminin bozuk olduğunu ifade eden Kavurgacı, bunun da hastalıkların daha sık görülmesine yol açtığını belirtti.

Tedavinin Temel Taşı: Sigara Bırakma

KOAH’ın tedavisi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Kavurgacı, hastalığın tanı aldıktan sonra evrelere ayrılması gerektiğini söyledi. Her evrede tedavi yöntemlerinin değiştiğini belirten uzman, solunum yolu ile alınan nefes açıcı tedavilerin kullanıldığını ifade etti. Bunların kısa etkili ve uzun etkili olmak üzere hastanın klinik durumuna göre belirlendiğine dikkat çekti. Kavurgacı, KOAH hastalarının tedavisinde sigaranın bırakılmasının en kritik unsur olduğunu vurgulayarak, hastaların her yıl grip aşısı ve mevsiminde zatürre aşılarını yaptırmalarının önemine de değindi.

Ayrıca düzenli beslenme ve egzersiz yapmanın yanı sıra, ilaçların düzgün teknikle ve düzenli bir şekilde kullanılması gerektiğini belirtti. Dünya genelinde yaklaşık her 10 kişiden 1’inin KOAH olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de tanı almış hasta oranının yaklaşık yüzde 9 olduğunu, ancak tanı almamış hasta oranının da yüzde 60 ila 85 arasında değiştiği bilgisi verildi.

Kadınlarda KOAH Görülme Oranı Arttı

Doç. Dr. Kavurgacı, genellikle 40 yaş üstü erkeklerde beklenen bir hastalık olan KOAH’ın, artan sigara kullanımı nedeniyle kadınlar arasında da görülme oranının yükseldiğini belirtti. Soğuk havalarda KOAH hastalarının mikroplara karşı dikkatli olmaları, sıcak ve soğuk hava değişimleri karşısında tedbir almaları gerektiğini vurguladı. Bunun yanı sıra, kapalı ve kalabalık alanlardan uzak durmanın önemini de aktardı. KOAH gibi kronik hastalıkların, bireylerin yaşam kalitelerini ciddi şekilde etkilediği için, erken tanı ve tedavi sürecinin büyük bir önem taşıdığı sonucuna varıldı.

En az 10 karakter gerekli