Dermatolog Doç. Dr. Hatice Gamze Demirdağ, soğuk ve kuru havanın ciltte kuruluk ve atopik egzamaya yol açabileceğini belirtiyor. Kış aylarında egzemanın sıklığının arttığını ve bu durumun bebekler ile çocuklarda da görülebileceğini ifade eden Demirdağ, koruyucu tedavi yöntemleri arasında cilt nemlendirmenin en önemli basamak olduğuna dikkat çekti. Atopik egzaması olan bireylerin ciltlerini sık sık nemlendirmeleri, atakları önlemede ve hastalığı yatıştırmada kritik bir rol oynamaktadır.
Acıbadem Kent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gamze Demirdağ, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte iklim koşullarının değiştiğini ve nem oranının azalmasıyla birlikte ciltte kuruluğun ortaya çıkabileceğini vurguladı. Özellikle yüz, dudak ve ellerin soğuk ve rüzgarlı hava koşullarından en çok etkilenen bölgeler olduğunu belirtti. Demirdağ, derinin nem oranındaki azlığın ciddi sorunlara yol açabileceğine işaret etti. “Eğer cilde destek verilmezse, kuruluk, çatlama, yarılma hatta kızarıklık gibi istenmeyen belirtiler görülebilir,” dedi.
Soğuk ve kuru havaların neden olduğu cilt sorunlarının sadece kurulukla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda egzama gibi deri hastalıklarını da beraberinde getirebileceğini söyledikten sonra, kış aylarında sıklığı artan egzamanın belirtilerinden söz etti. “Kaşıntı, kuruluk, çatlama ve kızarıklık bu belirtiler arasında yer almakta ve yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir,” diye ekledi. Demirdağ, bebeklerde sık görülen atopik dermatit olarak bilinen atopik egzamanın da kış mevsiminde artış gösterdiğini vurguladı. Bu hastalık, bebeklerde yanaklarda, çocuklarda ise kol ve bacak bölgelerinde kızarıklık, kaşıntı ve kuruluk yapabiliyor.
Demirdağ, atopik egzama için koruyucu tedavi yöntemlerinin başında nemlendirmenin geldiğini, bu nedenle bireylerin ciltlerinin ihtiyaç duyduğu sıklıkla nemlendirilmeleri gerektiğini belirtti. Hastalığın şiddeti ve hastaların yaşına göre diğer tedavi yöntemlerinin dermatolog hekimlerince düzenlendiğini de sözlerine ekledi.
Doç. Dr. Demirdağ, kış aylarında cilt kuruluğu ve atopik egzamayı önlemek adına alınabilecek koruyucu önlemler hakkında da bilgi verdi. Cildin kuru kalmaması için nemlendirici kremlerin kullanılması gerektiğini ifade ederek, “Nemlendiriciler gün içerisinde cildin ihtiyacına göre birkaç defa kullanılabilir,” dedi. Özellikle yüz, dudak ve sık yıkanan ellerin nemlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Uygun dudak balmlarının kullanılabileceğini belirtti ve eller için yağ bazlı, yoğun içerikli nemlendirici kremlerin tercih edilmesini önerdi. Soğuk ve rüzgarlı havanın etkisini azaltabilmek için eldiven kullanmanın önemine dikkat çekti.
Kış mevsiminde güneş koruyucu krem kullanımının da devam etmesi gerektiğini belirten Demirdağ, banyo sırasında kuruluğu artıran faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. “Çok sıcak su ile yıkanmak, ciltteki nemi azaltır. Bu yüzden ılık su ile banyo yapılmasını öneririm,” dedi. Ayrıca, banyoda kalma süresinin fazla uzun olmaması gerektiğini ve keseleme işlemlerinin cilt kuruluğunu tetikleyebileceğini ifade etti. Temizlik ürünleri açısından sabun yerine, kurutmayan ve nemlendirme sağlayan ürünlerin kullanılmasının daha uygun olacağını dile getirdi. Yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da su tüketiminin devam etmesi gerektiğini belirtti.