“`html
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, İstanbul’un Silivri ilçesinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Kozanoğlu, İstanbul’daki depremin ucuz atlatıldığını ve can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu belirterek, depremin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu dile getirdi.
Deprem karnemiz iyi değil
Prof. Dr. Kozanoğlu, depremlerden değil, çürük binalardan korkulması gerektiği uyarısında bulundu. İzmir’de yaklaşık 1 milyon bina stoku bulunduğunu ve bu binaların büyük bir kısmının 11 merkez ilçede yer aldığını ifade etti. Eski binaların yoğunluğu nedeniyle yaşanan sorunların önemine dikkat çekti. “Eski bina” olmasının “çürük bina” anlamına gelmediğini, ancak bu binaların mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. İzmir’deki binaların neredeyse yarısının, 1998 öncesi deprem yönetmeliğine göre inşa edildiği ve çoğunun 35-40 yaşında olduğunu belirten Kozanoğlu, acil olarak 150-200 bin binanın kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.
Kozanoğlu, insanların yapı güvenliği konusundaki hatalarını eleştirerek, duvar yıkma, daireleri dükkanlara çevirme ve mühendis desteği olmadan tadilat yapma gibi yanlış uygulamaların yaygın olduğunu dile getirdi. Bu tür hataların bedelinin ağır olabileceğini, Kahramanmaraş ve İzmir depremlerinde ağır hasar gören ve yıkılan binalarda bu hataların sıklıkla görüldüğünü aktardı. Kolon ya da kirişlerle oynanmasının ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
Binadan emin değilseniz, mutlaka kontrol ettirin
Prof. Dr. Kozanoğlu, İzmir’deki kaçak yapı stokunun yüzde 35 civarında olduğunu ve bunun yüksek bir oran olduğunu ifade etti. Bu durumun bilinçlenme gerektirdiğini dile getiren Kozanoğlu, deprem anında yapılacaklarla ilgili bilgi eksikliğinin de tehlikeli olduğunu belirtti. Son depremde gördükleri arasında evlerden atlayanlar ve merdivenlere koşan insanlar olduğunu hatırlatarak, İzmir’in deprem karnesinin yeterince iyi olmadığını vurguladı. İzmir’de yeni bir felaket yaşanmaması için 30 Ekim 2020’de meydana gelen deprem olayında yaşananların ders alınmasını söyledi. “Geç kalıyoruz, böyle devam etmemeliyiz,” diyerek acil harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Can güvenliğine odaklanalım
Vatandaşların bu konuda hassas ve bilinçli davranmaları gerektiğini belirten Kozanoğlu, “Yıl olmuş 2025; hala kolon kesmeyin, kirişle oynamayın demek zorundayız,” diye konuştu. Ayrıca, yapılan karot testlerinin binayı zayıflatmadığına ve güvenliğin sadece dışarıdan bakarak ya da duvara vurarak anlaşılamayacağına dikkat çekti. Can güvenliğinin her şeyden önemli olduğunu dile getiren Kozanoğlu, eklemelerin mimari projeye dahil edilmesinin gerekliliğini vurguladı. “Binaların üzerine su depoları eklenebilecek şekilde projeler tasarlanmalı,” diyerek mevcut hataların son bulması gerektiğini ifade etti.
“`