İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim krizi ile mücadele konusunda önemli adımlar atıyor. Avrupa Komisyonu’nun iklimle mücadele konusundaki çağrısını kabul eden İzmir, AB üyesi kentler dışında “AB Şehirler Misyonu Etiketi” unvanını alan ilk şehir oldu. Bu sayede, doğa dostu projelerle uluslararası alanda başarılarını sürdürme hedefinde önemli bir ivme yakaladı.
İzmir’in, Türkiye’de iklim nötr olma yolunda ilerleyen ilk şehir olduğuna vurgu yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, şehrin, Avrupa Birliği’ne verdiği taahhütün bilincinde olunması gerektiğini belirtti. Tugay, “Bu şehir sağlıklı insanların şehri olmalı. Öncü olmalı ve Türkiye ile Avrupa’daki diğer kentlere ilham vermelidir.” diyerek İzmir’i eşsiz bir şehir olarak tanımladı. Projelerle fosil yakıt kullanımını azaltmayı, yenilenebilir enerjilere geçmeyi ve karbon emisyonlarını dengelemeyi hedeflediklerini açıkladı. Tugay ayrıca, gelecek nesillere temiz bir İzmir bırakmak için kararlılıkla çalışacaklarını belirtti.
İzmir, 2030 yılına kadar 100 Avrupa şehrinin iklim nötrlüğüne ulaşmasını destekleyen NetZeroCities programına katıldı. Bu kapsamda, İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ve birçok paydaşın ortaklığıyla hayata geçirilen “Dijital Çözümlerle Elektrikte Karbonsuzlaşma” projesi Eylül 2023 itibarıyla başladı. Bu projeyle, enerji tüketiminin azaltılması ve buna bağlı olarak sera gazı salımının azaltılması amacıyla pilot farkındalık çalışmaları yürütülecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim nötr çalışmalarını desteklemek amacıyla “İklime Hazır İzmir: Dirençlilik Stratejilerinin Geliştirilmesi” projesini de hayata geçiriyor. Bu proje, CLIMAAX proje çağrısı kapsamında 145 bin Avro hibe ile destekleniyor. Proje sayesinde, İzmir’in mevcut iklim riskleri detaylı bir şekilde değerlendirilecek ve Konak ölçeğinde İklim Uyum Eylem Planları oluşturulacak.
2024 yılı itibarıyla, Avrupa Birliği Şehirleri Misyonu programı çerçevesinde iklim şehri sözleşmeleri sunan elli üç şehir arasında yer alarak misyon etiketi alan İzmir, bu unvanı alan Türkiye’deki ilk ve tek şehir oldu. Bu sözleşmeler, 2030 yılına kadar iklim açısından nötr olunması için gerekli taahhüt, eylem planı ve yatırım stratejilerini belirliyor. Ayrıca, hibe ve fonlara erişim imkânı ile birlikte İzmir, Avrupa’nın akıllı şehirler ağı içinde güçlü bir konum elde etti.
İzmir’in iklim nötr olabilmesi için tüm kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar sürece dahil olacak. Ulaşım, kentsel dönüşüm, atık yönetimi ve tarım gibi alanlarda iklim değişikliğine uyumlu çalışmalar yürütülmesi hedeflenecek. Kentin iklim nötr olması için azaltılması gereken emisyon miktarı ise 21 milyon 653 bin 556 ton karbondioksit eşdeğeri olarak belirlendi. Bunun için toplamda 20 milyar Euro’luk bir yatırım yapılması planlanıyor.