İzmir’de, duvar boyama (mural) sanatıyla ilgilenen Resim Öğretmeni Sibel Şentürk, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) kampüsünde gerçekleştirdiği projelerle üniversiteye bambaşka bir estetik değer kazandırdı. Şentürk, öğrencilerin duvarlarda gördüğü renkli resimlerin, onların moral ve motivasyonunu artırdığını ve kampüse girdikleri andan itibaren ruh hallerinin olumlu yönde değiştiğini belirtiyor. “Resimlerdeki renkleri görmek öğrencilere mutluluk veriyor. Gençlerin yüzlerindeki gülümsemeyi görmek beni de mutlu ediyor” sözleri, onun bu işe ne denli gönülden yaklaştığını gözler önüne seriyor.
Sibel Şentürk, on yıl önce duvar boyama sanatıyla ilgilenmeye başladığını ve bu süreçte, çocukların mutluluğunu ön planda tutarak İzmir’deki birçok ilkokulda masal sınıfları oluşturup, okullara çeşitli çizimler yaptığını ifade etti. Eğlenceli ve öğretici içerikler sunarak çocukları sanata yönlendirmek için çaba sarf etti.
İYTE’deki yolculuğu ise üç yıl önce Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran’ın daveti ile başladı. Kampüsü renklendirmeye başlayan Şentürk, “İlk çalışmam rektörlük merdivenlerinde oldu. Öğrenciler okula renk ve güzellik geldiğini söyleyince çalışmalarımın devamı geldi” dedi. Bu başarılı girişimin ardından öğrenciler de ona destek olmaya başladı ve en son projelerinden biri olarak Gençlik Merkezi’nde duvar resimlerini hayata geçirdi.
Şentürk, duvar resimlerinin önünde gençlerin bolca fotoğraf çektiklerini, bu resimlerin insanlara ilham verdiğini kaydetti. “Morali bozuk olanların ya da derslerden yorulanların renk görüp moral bulduğunu biliyorum; bu durum beni oldukça mutlu ediyor” diyen sanatçı, net ifadelerle, “Duvar resimlerindeki figürler bana ait ama yazıları rektör istedi” diyerek kreasyon sürecinde iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Şentürk, İYTE personeliyle birlikte resim dersleri yapmaya devam ettiklerini ve öğrencilerin talep ettiği farklı projelere yönelmekte kararlı olduklarını belirtti. Özellikle spor salonunda da boya çalışmalarına başlamayı planladığını ifade eden Şentürk, “Rektör hocamız ve öğrenciler ‘Devam et’ dediği sürece ben buradayım” dedi. Onun projeleri Türkiye’de eşine az rastlanır bir özgünlüğe sahip; tam anlamıyla bir illüstrasyon sanatına dönüşmüş durumda.
İYTE Fizik Bölümü’nde öğrenim gören 20 yaşındaki öğrenci Muhammet Aydın, duvar resimlerine yardımcı olup destek verdiğini belirtti. Aydın, “Asıl alanım sayısal ama modelleme yapıyorum. Sibel hocayı boyama yaparken gördüm ve ilgimi çekti, yardım ettim. Okulumuz çok görsel bir hale geldi ve katkı sağlamaktan çok mutluyum” diyerek, bu deneyimin kendisi için ne denli değerli olduğunu aktardı.
İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran ise, üniversitelerinin Türkiye’nin en büyük üçüncü kampüsü olduğunu vurguladı. Baran, “Duvarlara hayat vermek için resimlerle mesaj vermek istedik; her biri öğrencilerimize umut aşılayan, hayal kurduran, hedef koyan mesajlardı. Sibel Hanım’ın dokunuşlarıyla, kampüsümüzü eğlenceli ve motive edici bir hale getirdik” dedi. Ayrıca, kampüsün girişinde bulunan “Büyük hayaller kur ve sıkı çalış” motto ve gençlik merkezinin dış cephesine kazandırılan ödül fotoğrafının, öğrenciler için büyük bir ilham kaynağı oluşturduğunu belirtti.
Rektör Baran, kampüste alınan ödüllerin ve anıların duvarlarda kalıcı hale getirildiği için öğrencilerle birlikte oluşturulan bu sanat eserlerinin Türkiye’deki diğer kurumlara model olabileceğini de ifade etti. Bu süreçte veliler