Güneşin Zararlı Etkileri: Sağlığınızı Koruyun!
947 okunma

Güneşin Zararlı Etkileri: Sağlığınızı Koruyun!

Temmuz 22, 2025 19:34
Güneşin Zararlı Etkileri: Sağlığınızı Koruyun!
0

BEĞENDİM

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği Hekimi Prof. Dr. Kıymet Handan Kelekçi, güneş ışığının cilt tarafından sentezlenen D vitamini nedeniyle vücut için faydalı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kelekçi, güneşin en dik olduğu saatler olan 11.00-12.00 arasında, 15 dakikalık kısa bir süre güneşte kalmanın yeterli olacağını belirtti. Ancak aşırı güneşlenmenin DNA hasarına yol açabileceği konusunda da uyardı.

Yaz ayları ve mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, sağlık üzerinde birçok olumsuz etkiler yaratabiliyor. Uzun süre güneş ışığına maruz kalmanın sıcak çarpması, bayılma, kalp krizi ve beyin kanaması riskini artırdığı gibi cilt kanserinde de artışlar gözlemleniyor. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Kliniği Hekimi Uzman Dr. Gülşah Balcı, özellikle yaz mevsimiyle birlikte gelen kavurucu sıcakların sağlık açısından tehlike oluşturduğunu vurguladı. Dr. Balcı, şeker, kalp, başka hastalıkları olan ve 70 yaş üzeri bireylerin 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalarını önerdi. Böyle bir durumda baş dönmesi, bulantı, kusma ya da fenalaşma gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında, kişi en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir.

Dr. Balcı, bu tür olumsuz durumlar yaşandığında en yakın sağlık kurulu gelene kadar, kişinin bilinci yerindeyse güvenli bir yerde uzanması gerektiğini belirtti. Bayılma durumunda gölgede ya da daha serin bir alana yatırılıp, ayakların havaya kalkmasının faydalı olabileceğini ifade etti. Ancak bilinç kaybı varsa, hemen 112 acil numarasının aranması gerektiğini vurguladı. Aşırı sıcaklarda dışarıda bulunan kişilerin günlük sıvı alımının 2,5-3 litreye ulaşması gerektiğini belirten Dr. Balcı, sıvı kaybının genellikle baş dönmesi ve fenalaşmaya sebep olduğunu belirtti. Ayrıca, tercihen yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler yerine zeytinyağlı gıdaların tüketilmesini önerdi. Egzersizin de sıvı dengesinin sağlanmasında önemli olduğunu vurguladı.

Dr. Gülşah Balcı, sıcak havalarda sıvı alımının önemini yineleyerek besin tüketiminde su içeriği yüksek sebzelerin tercih edilmesini önerdi. Örneğin kabak, salatalık, kavun ve karpuz gibi seçenekler önerirken, yüksek kalorili yağlı gıda tüketiminden kaçınılması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, egzersizlerin sabah erken saatlerde veya akşam güneş battıktan sonra yapılmasının daha sağlıklı olacağını söyledi. Sıcak havalarda şeker hastalarının sıvı kaybı nedeniyle kan şekerlerinin yükselebileceği ya da düşebileceği için bu durumu sık sık takip etmeleri gerektiği belirtildi. Tansiyon hastalarının ise sıcaklık artışı nedeniyle sıvı ve tuz kaybı yaşayabileceğini vurguladı.

Prof. Dr. Kıymet Handan Kelekçi, aşırı güneş ışığının DNA hasarına yol açtığını ve deri kanserleri riskini artırdığını ifade etti. Özellikle çocuklarda deri ince olduğu için daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Güneşten dolayı ciltte oluşan yanıklar ve su toplamalarının, ileride deri kanseri riskini artırdığı biliniyor. Güneş koruyucu kremlerin, güneşe çıkmadan önce yarım saat önce sürülmesi ve iki saatte bir yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, mineral içerikli güneş kremleri tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağını belirtti.

Özellikle mineral filtreli güneş koruyucuların, Çevre Çalışma Grubu (EWG) onaylı ürünlerin kullanılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kelekçi, aerosol formdaki güneş kremlerinin akciğ

En az 10 karakter gerekli