Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 1. Dönem Hakim ve Savcı Yardımcıları Eğitimi Açılış Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. Törenin adalet sistemine hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, yargı faaliyetlerinin güç ve itibarının, hukukçuların ehliyetinden ve adalete olan bağlılıkları gibi üstün ahlaki değerlerden kaynaklandığını ifade etti. Bu anlayış çerçevesinde, adalet akademisinin eğitim anlayışının yenilendiğini ve genişletildiğini vurguladı. Erdoğan, hakim ve savcıların en iyi şekilde yetiştirilmeleri için her türlü fedakarlığı yaptıklarını belirterek, hakim ve savcı yardımcılığı kurumunun bu inanç doğrultusunda kurulduğunu belirtti.
Konuşmasında, Türkiye’de hukuk eğitimi alan bireylerin sayısının önemli ölçüde arttığına dikkat çeken Erdoğan, 2002 yılından itibaren hakim ve savcı sayısının 9 binden 25 bine yaklaştığını söyledi. Erdoğan, aynı zamanda yargı sisteminin kalitesinin artırılması gerektiğinin altını çizerek, eğitimin, mesleki bilgi ve beceriyi aşan bir çaba gerektirdiğini vurguladı. Eğitim metodolojisinin bir gelenek haline geldiğini ancak bunun iyi bir hakim, savcı veya avukat olmanın garantisi olmadığını da sözlerine ekledi. Mesleki olgunluk ve yeterliliğin, pratiğin ve deneyimin kazanılmasıyla mümkün olduğunu belirtti.
Erdoğan, tecrübenin değerler ile arasında köprü olduğunu ifade ederek, gençlerin bilgiye erişiminin kolaylaştığını ancak deneyim ve bilgelik olgusunun hala önemine dikkat çekti. Bu kapsamda hakim ve savcı yardımcıları ile bilgi ve tecrübeyi harmanlamaya çalıştıklarını söyledi. Yeni yetiştirme modeli ile adaylık süresinin 2 yıldan 3 yıla çıkarıldığını ve akademik eğitimin süresinin 7 aydan 10 aya yükseltildiğini belirtti. Bu sayede yardımcıların daha fazla eğitim alacağının altını çizen Erdoğan, eğitim süreçlerinin yoğunlaştırıldığını belirtti.
Eğitimlerin etkisi hakkında bilgi veren Erdoğan, Türk hukukunun önemli kaynaklarından biri olan Mecelle’deki hakim tanımını hatırlatarak, hakimin karakterinin bilgelik, güvenilirlik ve cesaretle şekillendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bunun yanında, hakim ve savcı yardımcılarının eğitim alacakları sürecin, pratik deneyim ile desteklenmesi gerektiğinin de önemine dikkat çekti. Törende, eğitimine yeni başlayan 1,076 hakim ve savcı yardımcısını tebrik etti.
Erdoğan, yargının bağımsız ve tarafsız bir şekilde işlemesinin ekonomik kalkınmanın güvencesi olduğunu belirtti. Adalet sisteminde yapılan reformlar ve modern adliye binalarının inşası gibi imalatları kaydederek, toplumda adalete erişimi güçlendirdiklerini ifade etti. Arabuluculuk yöntemlerinin de genişletildiğini belirten Erdoğan, haklının güçlü olduğu bir adalet anlayışının tesis edilmesine yönelik mücadelelerinin devam edeceğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte yargının araçsallaştırılarak topluma zarar verdiğini ve 1960’tan beri yargının siyasetin bir aracı olarak kullanıldığını vurguladı. Adaletin ihlalleri ve geçmişte yaşanan hukuk cinayetleri konusunda toplumu bilgilendirerek, bu durumun derin yaralar açtığını ifade etti. Ayrıca, toplumun adalet duygusunu zedeleyen her türlü hukuksuzluğa karşı duracaklarını belirtti ve adaletin toplum vicdanını tatmin etmek zorunda olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hakim ve savcı yardımcıları için önemli bir kapının açıldığını belirterek, onlara mesleklerinde üstün başarılar diledi. Suçun karşılığının sokak değil, hapishaneler olması gerektiğini ve yürütme ile yasama olarak bu konuda sorumluluk taşıdıklarını ifade etti. Sosyal medya platformlarının adaletin temel ilkelerini tehdit ettiğine değinerek, bu konuda toplumun dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi. Törende ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir de yer aldı.
Sonuç olarak, Erdoğan’ın konuşması, adaletin işleyişinin, hukukun üstünlüğünün ve yargının bağımsızlığının toplum için ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Adaletin sadece bir kavram değil, toplumun huzur ve güvenliğinin temeli olduğunu vurguladı.