Ege Üniversitesi, Uluslararasılaşma Hedefini Aşmayı Amaçlıyor
2295 okunma

Ege Üniversitesi, Uluslararasılaşma Hedefini Aşmayı Amaçlıyor

Kasım 27, 2024 07:28
Ege Üniversitesi, Uluslararasılaşma Hedefini Aşmayı Amaçlıyor
0

BEĞENDİM

“`html

Ege Üniversitesi’nde Uluslararasılaşma ve Erasmus Plus Programı Üzerine Açıklamalarda Bulunuldu

Programın açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, uluslararasılaşmanın özellikle yükseköğretim alanında en sık duyulan kelimeler arasında yer aldığını vurguladı. Budak, “Uluslararasılaşma, güçlü bir stratejiye sahip olmanın artık bir alternatif değil, zorunluluk haline geldiği bir konudur. Bugün, uluslararası projeler ve iş birlikleri, araştırma faaliyetlerinin etkinliğini artırmada ve mükemmeliyet odaklarının güçlendirilmesinde önemli bir rol oynuyor,” dedi.

Prof. Dr. Budak, 2017 yılında başladıkları uluslararasılaşma çalışmalarını her geçen gün daha da hızlandırdıklarını belirterek, “Stratejilerimizi geliştirmek ve üniversitemizin uluslararası alanda daha görünür hale gelmesini sağlamak adına büyük çaba harcıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Stratejisi

Rektör Budak, Ege Üniversitesi’nin uluslararasılaşma çalışmalarına değinerek, “Üniversitemiz, 2018’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından uluslararasılaşmada pilot üniversite olarak belirlendi. Bugün, 117 farklı ülkeden toplam 2 bin 638 uluslararası öğrenciye eğitim veriyoruz,” şeklinde konuştu. Bu öğrencilerin mezun olduktan sonra ülkemize döndüklerinde akademik, siyasi ve ticarî alanlarda görev aldıklarını belirtti.

Bunun yanı sıra Prof. Dr. Budak, Erasmus Plus programı kapsamında 2024 yılı itibarıyla 556 ikili anlaşma ve 371 ikili iş birliği protokolü bulunduklarını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteğiyle gerçekleştirilen öğrenci hareketliliği faaliyetleri sonucunda, son yıllarda yaklaşık 2000’den fazla öğrencinin eğitim-öğretim dönemlerinin bir kısmını anlaşmalı okullarda geçirdiğini ifade etti.

Çift Diploma Programlarını Destekleme

Prof. Dr. Budak, Azerbaycan ile yürütülen çift diploma programına da dikkat çekerek, “Türk yükseköğretim tarihinde, Cumhuriyet döneminde ilk kez bir üniversite, başka bir üniversite ile ikili diploma programı yürütme başarısı gösterdi. Ziraat alanında gerçekleştirilen bu programda ilk mezunlarımızı verdik,” dedi. Bu projenin, Türkiye ile Azerbaycan ve Özbekistan arasında eğitim köprüleri kurarak kalite odaklı eğitim anlayışlarının meyvelerini temsil ettiğini ifade etti.

Ulusal Ajans’ın Rolü ve Ege Üniversitesi’nin Başarıları

Türkiye Ulusal Ajansı hakkında bilgi veren Başkan İlker Astarcı, “Ulusal Ajans, akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin değişim programlarından faydalanabilmesi için 20 yıl önce kuruldu. Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Erasmus Plus ve Avrupa Dayanışma Programı gibi iki program, ajansımızın sorumluluğundadır,” diye belirtti.

Astarcı, Türkiye Ulusal Ajansı’nın Avrupa’da en çok proje başvurusu alan ve en büyük ulusal ajans olduğunu vurguladı. “Her yıl yaklaşık 10 bin proje başvurusu alıyoruz. Bu projelerden yaklaşık 2 bin tanesi hibe almaya hak kazanıyor,” dedi.

Program İle İlgili Gelecek Hedefleri

Ege Üniversitesi’nin Erasmus Plus programındaki başarılarına dikkat çeken Astarcı, “Ege Üniversitesi, Türkiye’de en iyi üniversiteler arasında yer almakta ve bu programdan 1 milyon Avro’nun üzerinde hibe almaktadır. Rektör Hocamızın liderliğinde, Ege Üniversitesi ekibi aktif bir şekilde münferit projeler yazmaya devam ediyor,” şeklinde konuştu.

Gün boyunca süren programda ayrıca, Türkiye Ulusal Ajansı İletişim Daire Başkanı Dr. Rana Kasapoğlu Önder, “Erasmus Plus Merkezi Projelerine İlişkin Genel Bilgilendirme Sunumu” gerçekleştirdi. Katılımcılar, ajans bünyesinde

En az 10 karakter gerekli