Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) tarafından 21-24 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 18’inci Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Ulusal Kongresi’nde önemli bir bilimsel oturum gerçekleştirildi. Bu oturumda kalp kapak hastalıklarının tedavisinde enfeksiyon riskleri ele alındı. Sunumu yapan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ömer Faruk Çiçek, ağız hijyeninin kalp kapak ameliyatlarına etkilerini detaylı bir şekilde anlattı.
Doç. Dr. Çiçek, konuşması sırasında tedavi ettiği vakalardan biriyle ilgili çarpıcı bir fotoğraf paylaşarak, toplumda ağız hijyeni konusundaki bilinç eksikliğine dikkat çekti. Özellikle fotoğrafın hikayesini aktarırken, “Bir diş fırçası var, bu 6 kişilik bir ailenin. Hepsi ortak kullanıyordu ve ne zaman değiştirdiklerini bile hatırlamıyorlardı. Gerçekten o kadar kötü görünüyordu ki. Burada ağız hijyeninden söz edemeyiz.” ifadesini kullandı. Sağlık okuryazarlığının düşük seviyede olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Çiçek, başka bir hastası hakkında da dikkat çeken bilgiler paylaştı. Ameliyat hazırlıkları sırasında 14 dişinin çekilmek zorunda kaldığını ifade eden Çiçek, “Kalp kapak ameliyatına almak için iki ay beklemek zorunda kaldık. Çünkü ağız hijyeni çok kötüydü. Toplam 14 dişi çekilmek zorunda kaldı. Diğer dişleri için de tedavi uygulandı.” dedi. Yaşamı boyunca dişleriyle ilgili hiç önlem almadığını söyleyen hastalarının da olduğunu ve 50-60 yaşındaki bireylere diş fırçalamayı öğretmek zorunda kaldığını ifade etti.
Ağız sağlığının genel sağlığa etkisi hakkında oldukça kritik bilgilere yer veren Doç. Dr. Çiçek, ağız florasında milyonlarca bakteri bulunduğunu anlattı. Ağız mukozasının delindiği durumlarda, diş etine yapılan girişimler, implant işlemleri ve diş çekimleri sonrası ‘bakteriyemi’ olarak adlandırılan mikropların kana karışma durumunun oldukça ciddi olduğuna dikkat çekti. Çiçek, “Bunun çözümü çok basit; ağız hijyenine sürekli dikkat etmek.” diyerek ağız bakımının önemi konusunda herkesi bilinçlendirmeye çalıştı.
Kalp ameliyatlarının önemli bir bölümünde kalp kapak protezleri ve onarımları yapıldığını belirten Doç. Dr. Çiçek, tedavi öncesinde ağız hijyeninin hayati önem taşıdığına vurgu yaptı. “Bu hastalarda yapılacak herhangi bir işlem, ağız mukozasına bir müdahale veya dental bir işlem, kana ciddi miktarda bakterinin karışmasına sebep olabilir. Vücudunda protez olan bireylerde ise bu daha tehlikeli olur.” şeklinde konuştu.
Kalp kapak ameliyatı olan hastaların genellikle diş hekimine yönlendirildiğini belirten Çiçek, ağız problemlerinin bir an önce çözülmesinin acil olmadığını, bu tür ameliyatların genellikle planlı yapıldığını ifade etti. “Kapak ameliyatlarının büyük bir kısmı elektif (planlı) ameliyatlar. Bu nedenle vaktimiz de oluyor.” ifadeleriyle hastaların ağız sağlığına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.
Diğer operasyonlar açısından da ağız hijyeninin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Çiçek, “Kalp kapağını değiştirdiğiniz bir hastaya bronkoskopi, endoskopi veya kolonoskopi gibi girişimsel işlemler yapılacaksa, buralarda da benzer riskler mevcut.” diyerek ağız hijyeninin tüm protezli hastalar için kritik bir konu olduğunu, diş bakımı