Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adana’nın Yüreğir ilçesinde yapımı başlayan Adana Adli Tıp Grup Başkanlığı binasının temel atma törenine katıldı. Bu tesisin, adaletin erkenden tecelli etmesi için büyük bir fayda sağlayacağına dikkat çeken Bakan Tunç, açılışta önemli açıklamalarda bulundu.
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger de törende yaptığı konuşmada, Adli Tıp Grup Başkanlığı’nın toplumda adaletin işleyişi açısından ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. “Bir devleti cesaret ve kahramanlıkla kurarsınız ancak onu devam ettirecek olan dağıttığı adalettir” diyen Köşger, adaletin önceliği olduğunun altını çizdi.
Bakan Tunç, Eskişehir’de şehit olan 10 orman işçisini anarak, “Adana’ya doğru yola çıktığımızda Ankara’da haber aldık. 10 orman kahramanınızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz” ifadesini kullandı. Tunç, orman yangınlarına karşı topluma düşen sorumlulukların önemine vurgu yaparak, “Orman yangınlarının engellenmesi için hepimize görevler düşüyor” şeklinde konuştu.
Bakan Tunç, Adana Adli Tıp Grup Başkanlığı’nın bölgeye önemli hizmetler sağlayacağını belirtti. Bu tesis sayesinde Osmaniye ve Mersin gibi komşu illere de hizmet verilmesinin beklendiğini ifade etti. “Kağıt üzerinde 500 gün kadar bir süre olsa da, müteahhit firmanın gayretleri ile bu binayı zamanında tamamlayıp hizmete açmayı umuyoruz” dedi.
Adli Tıp Kurumu’nun, yargının en önemli başvurulan kurumu olduğunu vurgulayan Bakan Tunç, 2002 yılında Türkiye genelinde yalnızca 25 ilde Adli Tıp bulunurken, bu sayının günümüzde 81 ile yükseldiğini açıkladı. Ayrıca, Denizli, Bursa ve Samsun’da yeni binalar açılarak, Ankara’da inşaat çalışmalarının sürdüğünü, Gaziantep’te de bölge başkanlığı için temel atılacağını belirtti.
Bakan Tunç, deprem bölgelerinde 2,6 trilyon lira harcandığını ve bu yılın bütçesinden 584 milyar lira ayrıldığını bildirdi. Adana’da 7 binden fazla konutun teslim edileceği ve bu sayının yıl sonuna kadar 12 bine ulaşmasının beklendiğini ifade etti. “10 binden fazla adalet personeli, bölgeye görevlendirilmiştir. Yargı hizmetlerinin aksamaması için gerekli önlemlerimizi aldık” dedi.
Deprem bölgelerinde şimdiye kadar 112 bin 336 davanın açıldığını belirten Tunç, bu davalardan 78 bin 174’ünde karar verildiğini, vatandaşların hak arama süreçlerinin hızla ilerlemesi için gereken tedbirlerin alındığını vurguladı.
Bakan Tunç, adaletin gecikmeksizin tecelli etmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Geciken adalet, adalet değildir” dedi. Adaletin tecellisi için gerek duyulan üç temel unsurun fiziki mekanlar, uygun mevzuat ve insan kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.
Son 23 yılda Türkiye’deki yargı reformlarını değerlendiren Tunç, 78 müstakil adalet binasından 382’ye çıkıldığını belirtti. Anayasa ve ceza kanunları üzerindeki reformların, Türkiye’nin demokratikleşme sürecine katkı sağladığını