2025 Bütçesi: Sosyal Refah ve Yatırımlar Ön Planda
2482 okunma

2025 Bütçesi: Sosyal Refah ve Yatırımlar Ön Planda

Ekim 17, 2024 15:43
2025 Bütçesi: Sosyal Refah ve Yatırımlar Ön Planda
0

BEĞENDİM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ‘2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Bağlama Töreni’ne katıldı. Bu törende yaptığı açıklamalarda, 2025 yılı bütçesinin Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunulmaya hazır hale geldiğini belirtti. Yılmaz, 2025 yılı bütçesinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği vizyon ve talimatları doğrultusunda bakanlıklar, bağlı ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla hazırlandığını ifade etti. Yılmaz, bütçenin ekonomik kalkınma ve sosyal refahı önceleyen bir perspektifle kaleme alındığını vurguladı.

Yılmaz, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin toplamda 14 trilyon 731 milyar lira gider ve 12 trilyon 800 milyar lira gelir öngördüğünü belirtti. Bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının ise yüzde 3,1 olarak öngörüldüğünü açıkladı. Gelir kalemleri arasında Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi gibi çeşitli vergilerin de bulunduğunu ifade etti. Bu değerlendirmelerin yanı sıra, 2025 yılı bütçesi hazırlanırken toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçlarının gözetildiğini ve 81 ilin gereksinimlerinin dikkate alındığını vurguladı.

Yılmaz, ayrıca, deprem bölgelerine yönelik yapılan harcamalara dikkat çekti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin yollar açtığı hasarları gidermek ve deprem bölgesinde yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2024 yılında 1 trilyon 28 milyar lira ödenek tahsis edildiğini kaydetti. 2025 yılı bütçesinde ise deprem bölgesinin iyileştirilmesi için 584 milyar lira kaynak ayrılması planlandığını ifade etti. Bu çerçevede, Afetlere Dirençli Şehirler Projesi için 120 milyar lira ayrıldığı bilgisini paylaştı.

Bütçe ödeneklerinin dağılımına dair de bilgi veren Yılmaz, personel giderleri için 3 trilyon 911 milyar lira, mal ve hizmet alım giderleri için ise 1 trilyon 24 milyar lira ayrıldığını açıkladı. Cari transferler için 5 trilyon 813 milyar lira, sermaye giderleri için 1 trilyon 102 milyar lira, eğitim alanında ise 2025 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin 1 trilyon 452 milyar liraya yükseldiğini ifade etti. Eğitim bütçesinde yükseköğretim kurumlarına ayrılan kaynağın da önemli ölçüde artırıldığına dikkat çekti.

Sağlık alanına yapılan yatırımlarında önemli olduğunu belirten Yılmaz, merkezi yönetim bütçesinden sağlık hizmetleri için 1 trilyon 106 milyar lira kaynak ayırdıklarını ve sağlık harcamaları dahil edildiğinde bu tutarın toplamda 2 trilyon 435 milyar liraya ulaştığını belirtti. Sosyal yardımlar ve destekler için 2025 yılı bütçesinde toplam 651 milyar lira kaynak tahsis edildiğini söyleyen Yılmaz, bu tutarın sosyal devlet ilkesinin bir yansıması olduğunu ifade etti.

Tarım alanındaki bütçe ayrıntılarına da değinen Yılmaz, 2025 yılı içerisinde tarıma 706 milyar lira kaynak ayrıldığını açıkladı. Tarımsal destek programları için 135 milyar lira, tarım sektörüne yapılacak yatırımlar için 166 milyar lira ve tarımsal kredi sübvansiyonları için 160 milyar lira tahsis edildiğini belirtti. Reel kesim destekleri için 561 milyar lira ayrılacağını söyleyen Yılmaz, bu desteklerin istihdam ve üretimi teşvik etme hedefi taşıdığını belirtmiştir.

Yılmaz, savunma harcamalarına da değinerek, bu alandaki ödeneğin 913,9 milyar lira, iç güvenlik içinse 694,5 milyar lira olarak planlandığını vurguladı. 2025 yılı bütçesinde yerel yönetimlere ayrılan kaynağın toplamda 1 trilyon 344 milyar liraya yükseltileceğini söyledi.

Son olarak, 2025 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulmasının 22 Ekim tarihinde başlayacağını belirten Yılmaz, Türkiye’nin her alanda büyüme ve kalkınma hedefi doğrultusunda çalışmaya devam edeceğini vurguladı. Türkiye’nin ekonomik olarak güçlü ve refah seviyesi yüksek bir ülke olma hedefiyle çalışma gayretinin süreceğini ifade etti.

En az 10 karakter gerekli