Ege Tekstilcilerden Hollanda’ya Sürdürülebilir Adım!
2146 okunma

Ege Tekstilcilerden Hollanda’ya Sürdürülebilir Adım!

Eylül 11, 2024 11:02
Ege Tekstilcilerden Hollanda’ya Sürdürülebilir Adım!
0

BEĞENDİM

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, dokuz firmadan oluşan bir grup ile Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi UR-GE Projesi çerçevesinde bir araya geldi. Bu çerçevede dört temel başlıkta danışmanlık hizmeti alan Ege Bölgesi’nin tekstilcileri, 15-19 Eylül 2024 tarihleri arasında Hollanda’ya düzenleyecekleri Sektörel Ticaret Heyeti kapsamında yurtdışı pazarlama faaliyetlerine katılacak. Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda, Türkiye’nin ihracatını ve genel sektörünü bu hedefler doğrultusunda uyumlu hale getirmesi gerektiği belirtiliyor. Türkiye, Avrupa Birliği’nin bir parçası olmamakla birlikte, en büyük pazar olan AB’nin kurallarına ve taleplerine uymak zorunda.

Rekabetin yoğun olduğu bu dönemde, döngüsel tekstil ve yeşil dönüşüm konuları Türkiye’yi avantajlı bir konuma getirecek en önemli unsurlar olarak öne çıkıyor. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, “Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi UR-GE Projesi”ne dahil olan firmaların, döngüsel tekstilde iyi uygulama örneklerini yerinde inceleyebileceklerini ifade etti. Özellikle, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin AB Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlaması gereken ilk beş sektör arasında yer aldığını vurguladı.

Eskinazi, Hollanda’daki bu ticaret heyetiyle firmaların çevre dostu döngüsel ekonomi şartlarına uyum sağlamalarını hedeflediklerini belirtti. İklim değişikliği gibi evrensel sorunlara karşı atılması gereken adımlara dikkat çekerek, tekstil sektöründe döngüselliğin daha fazla artırılması gerektiğini dile getirdi. Bu bağlamda, UR-GE Projesi kapsamında 18 firmanın katılımıyla Enerji Verimliliği, İklim Değişikliği Yönetimi, ISO 14001 Çevre Yönetimi ve Yaşam Döngüsü Analizi danışmanlık hizmetleri alındığı ifade edildi.

Ayrıca Eskinazi, 2024 yılı itibarıyla Dünya Limit Aşımı Günü’nün 1 Ağustos olarak belirlendiğini ve bu tarihin insanlığın yılda kullanabileceği kaynakları ne zaman tükettiğini gösterdiğini açıkladı. Bu hızda devam edilmesi durumunda insanlığın 1,7 dünya gereksinimi olacağının altını çizen Eskinazi, döngüsel ekonominin öneminin giderek arttığını belirtti. Özellikle Ege Bölgesi’nde Uşak’ta yoğunlaşan geri dönüşüm tesisleri gibi başarılı örneklerin artırılması adına yapılan çalışmalara vurgu yaptı.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin, daha sürdürülebilir bir gelecek için önemli adımlar attığını söyleyen Eskinazi, Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektörlerinde yıllık ortalama 30 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini hatırlattı. Avrupa Birliği’nin bu sektörler için ana pazar konumunda olduğu, bu nedenle AB Yeşil Mutabakatı’nın gerekliliklerinin yerine getirilmesinin öncelikli bir görev olduğu ifade edildi.

Hollanda Sektörel Ticaret Heyeti’ne ise sekiz firmadan toplam on temsilci katılacak. Bu heyetin, sektördeki firmaların sürdürülebilir ürün ve hizmetlerini uluslararası bir kitleye sunmalarına olanak tanıyarak, daha sürdürülebilir ve döngüsel üretim yöntemlerine geçişte aktif bir rol üstlenmelerini amaçladığı vurgulandı. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, bu projeyle hem yerel firmaların güçlü yönlerini uluslararası platformda sergileyecek hem de sürdürülebilirlik alanında önemli gelişmelere imza atmayı hedefliyor.

En az 10 karakter gerekli