Rönesans Rezidans Davasında Şok Gelişmeler!
1979 okunma

Rönesans Rezidans Davasında Şok Gelişmeler!

Temmuz 9, 2025 10:23
Rönesans Rezidans Davasında Şok Gelişmeler!
0

BEĞENDİM

Hatay Antakya’daki Rönesans Rezidans’ın Yıkımı ve İlgili Davalar

ANTİS Yapı tarafından inşa edilen Hatay Antakya’daki Rönesans Rezidans, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler sırasında yıkılan binalar arasında yer aldı. Bu yapıda, Hatayspor’un futbolcusu Christian Atsu, Hatayspor Sportif Direktörü Taner Savut ve milli hentbolcu Cemal Kütahya gibi tanınmış kişiler de dahil olmak üzere toplamda 269 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca, 13 kişi de yaralanmıştı. Yıkımın ardından, Rönesans Rezidans’ın enkazı altında Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Devrim Öztürk ve bazı vatandaşların izine rastlanamadı.

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu yapının inşasından sorumlu olan müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun ile birlikte, statik proje sorumlusu ve şantiye şefi Hüseyin Yalçın Coşkun, yapı denetim şirketi yetkilileri Ayhan Karan, Mehmet Haşim Eraslan ve Bülent Seküçoğlu, kontrol elemanı Önder Artun, inşaat teknikeri İbrahim Dahıroğlu, ve şantiye şefi Bayram Mansuroğlu hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan toplamda 22 yıl 6 ay hapis cezası talep etti. Aranan sanıklardan Hüseyin Yalçın Coşkun hakkında kırmızı bülten çıkarılmış olsa da, Coşkun’un Karadağ’ın Podgoritsa kentinde hayatını kaybettiği Interpol tarafından geçtiğimiz günlerde doğrulandı.

Bilirkişi Raporu ve İncelemeler

Rönesans Rezidans’a ilişkin istenen bilirkişi raporu, aylar süren bir sürecin ardından duruşmaya iki gün kala dava dosyasına eklendi. Bartın Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nden 12 akademisyenin katkısıyla hazırlanan bilirkişi raporu toplamda 141 sayfadan oluşuyor. Raporda, yapılan incelemelerin ardından önemli bulgular yer aldı. Bu bulgular arasında, taşıyıcı sistemin yapıdaki zayıf noktaları, bodrum ve zemin kat arasındaki kot farkları, ve yapının tasarımındaki kritik hatalar yer alıyor.

Bilirkişi raporunun sonuç bölümünde, “Taşıyıcı sistemin kısa yönde süreksiz olması. Bodrum kattan zemin kata geçişte tabliye kot farklılıklarının oluşması. Binanın zemin katındaki tabliye kotlarının kısa kolona neden olacak şekilde tasarlanması” gibi yanlış ve eksik tasarımların, yapının kritik kat olarak zemin katını oluşturduğunu belirtiyor. Ayrıca, statik proje müellifinin taşıyıcı elemanlar üzerindeki tasarım hatalarının da yapının çöküşüne sebep olduğu ifade ediliyor.

Kusur Değerlendirmeleri ve Sonuçlar

Rönesans Rezidans’ın yıkımında yapılan kusur değerlendirmeleri sonucunda, yapı ile ilgili sorumluların durumu netleştirildi. Yapım sorumlusu ANTİS Yapı ile müteahhitler Mehmet Yaşar Coşkun ve Hüseyin Yalçın Coşkun, şantiye şefi ve mimari proje müellifi olarak görev yapan Hüseyin Yalçın Coşkun “tali kusurlu” olarak belirlendi. Diğer yandan, statik ve betonarme proje müellifi sıfatıyla ise Hüseyin Yalçın Coşkun “asli kusurlu” bulundu. Yapının zemin ve temel etüt raporunu hazırlayan jeoloji mühendisi Ebru Deniz ve yapı denetim firmasında görevli uygulama denetçisi inşaat mühendisi Osman Çinçinoğlu da “tali kusurlu” olarak değerlendirildi. Diğer mühendisler ve kontrol elemanları ise “kusursuz” olarak nitelendirildi.

Bu durum, Rönesans Rezidans’ın yıkımında sorumluluğun paylaş

En az 10 karakter gerekli