Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi’nde bir konuşma yaptı. Zirvenin “Doğu ve Batı’nın buluşma noktası” temasıyla gerçekleştirilmesi dikkat çekti. Erdoğan, açılışta Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a ev sahipliği için teşekkür ederken, Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) dönem başkanlığını yürüten Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a da teşekkür etti. Erdoğan, Macaristan’ın tarihinde ilk kez ev sahipliği yaptığı zirvenin, Türk devlerine verdiği önemin en büyük göstergesi olduğunu vurguladı.
Erdoğan konuşmasında, Türk devletlerinin tarih boyunca Doğu ve Batı’nın kesişim noktasında önemli bir rol üstlendiğini belirtti. “Teşkilatımız, Doğu ve Batı’yı buluşturan stratejik bağlantının asli mimarlarından biri olacaktır,” diyerek bu birlikteliğin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Macaristan’ın Kuraklık Önlenmesi Enstitüsü’ne ev sahipliği yapmasının teşkilat ile Avrupa kuruluşları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın zorlukları aşarak önemli bir seviyeye ulaştığını, ancak hala gidilecek çok yol olduğuna vurgu yaptı. Özellikle sekreteryanın idare, personel ve bütçe alanlarında güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, ilk etapta bütçenin iki katına çıkarılmasının faydalı olacağının altını çizdi.
Ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatı’nın Nevruz’u anma ve kutlama günü olarak 21 Mart’ın ilan edilmesinden memnuniyet duyacaklarını ifade etti. Erdoğan, geçmişte kutladıkları Nevruz Bayramı’nın, ortak kültür ve tarihin taşıyıcısı olduğunun altını çizdi.
Erdoğan, toplantının bir diğer önemli noktasında Türk devletlerinin Kıbrıs Türk halkıyla dayanışma göstermesinin önemine değindi. Kıbrıs’taki gerilimler ile birlikte Karabağ ve Bosna’da yaşanan trajedilerin, Türk dünyasının bir bütün olarak hareket etmesi gerektiğini hatırlattığını belirtti. Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bulunmadığı bir Türk dünyası aile fotoğrafının her zaman eksik kalacağını düşünüyoruz,” dedi. Bu bağlamda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Akademisi’ne gözlemci üyeliğine ilişkin aldıkları kararın önemine dikkat çekti.
Bunun yanı sıra, Kafkaslar’daki gelişmelere de değinen Erdoğan, Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış tesis edilmesi durumunda Türk dünyası için birçok fırsat doğabileceğini ifade etti.
Erdoğan, Gazze’deki insani durumu da konuşmasında ele alarak, “Modern zamanların en şiddetli insani felaketi Gazze’de yaşanıyor,” dedi. Birleşmiş Milletler’in uyarılarına dikkat çekerek, Türk dünyasının ateşkes ve insani yardımların sağlanması yönünde destek vermesi gerektiğini belirtti.
Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Erdoğan, taraflar arasında ortak bir çözüm bulunması ve Türkiye’nin arabuluculuk rolünü bu süreçte sürdüreceğini duyurdu. Suriye’nin istikrara kavuşması adına da yoğun çabaların devam ettiğini belirtti.
Erdoğan, konuşmasında Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’a Ali Şir Nevai Uluslararası Ödülü’nü takdim etmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Sancar’ın Türk dünyasına katkıları doğrultusunda genç nesillerin bilimde daha başarılı olmalarını umduğunu belirtti.
Son olarak Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinde alınan kararların, Türk düny