İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan son açıklamalarda, deprem anında panik yapılmaması gerektiği vurgulandı. Acil durumlarda telefonların sadece acil servisleri ve yangınları bildirmek için kullanılmasına dikkat çekilirken, deprem sırasında alınması gereken bazı güvenlik önlemleri de sıralandı.
Öncelikle, deprem anında sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyaların bulunduğu alanlardan uzak durulması gerektiği belirtildi. Eğer sağlam sandalyeler ya da benzeri destek sağlayacak eşyalar mevcutsa, bunlarla desteklenmiş bir masa altına ya da dolgun, hacimli bir koltuk veya içi dolu sandığın yanına çömelmek önerildi. Bu pozisyonda, başın iki el arasında ya da bir koruyucu yastık veya kitap ile korunması gerektiği ifade edildi. Sarsıntı geçene dek bu pozisyonda kalmak, hayat üçgeninin oluşturulmasında önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Açıklamada, güvenli bir yer bulup diz üstü çökmek, başı ve enseni koruyacak şekilde kapanmak, düşmemek için de sabit bir yere tutunmak gerektiği konusunda uyaran İletişim Başkanlığı, merdivenlere ya da çıkışlara koşulmaması gerektiğini de vurguladı.
Balkonlara çıkılmaması gerektiğinin altı çizilirken, balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmanın tehlikeleri hatırlatıldı. Asansör kullanmanın kesinlikle önerilmediği bu açıklamada, kibrit ya da çakmak gibi ateş kaynaklarının yakılmaması ve elektrik düğmelerine dokunulmaması gerektiği de belirtildi. Tekerlekli sandalye kullanan bireylerin ise tekerleklerini kilitleyerek baş ve boyunlarını korumaları gerektiği vurgulandı.
Özellikle mutfak, imalathane veya laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde, ocak, fırın ve benzeri cihazların kapatılması ve dökülebilecek malzemelerden uzak durulması gerektiği konusunda dikkat çekildi. Sarsıntının sona ermesinin ardından, elektrik, gaz ve su vanalarının kapatılması, soba ve ısıtıcıların söndürülmesi önerildi. Ayrıca, gerekli güvenlik önlemlerinin alınarak, önceden belirlenen evakuasyon yolu ile binanın derhal terk edilip toplanma alanına gidilmesi gerektiği ifade edildi.
Okulda, sınıfta ya da büroda bulunan bireylerin de sağlam sıra veya masa altlarında veya yanında bulunmaları, koridorda iseler duvar yanına geçerek “çök-kapan-tutun” hareketi ile baş ve boyun bölgesini korumaları gerektiği bilgisi paylaşıldı. Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durmanın önemine de değinildi.
Son olarak, sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiği hatırlatıldı. Doğru ve güvenilir bilgiler için resmi kaynakların takip edilmesi gerektiği vurgulanarak, vatandaşların bu süreçte dikkatli olmaları istendi.