Bilsen Başaran ile Edebiyat Sohbetleri İle Kadın
1526 okunma

Bilsen Başaran ile Edebiyat Sohbetleri İle Kadın

Mart 5, 2025 10:10
Bilsen Başaran ile Edebiyat Sohbetleri İle Kadın
0

BEĞENDİM

İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, “EDEBİYAT SOHBETLERİ” etkinliğine ev sahipliği yaparak edebiyatseverleri bir araya getirdi. Bu etkinliğin özel konuğu, eğitimci, şair ve yazar Bilsen Başaran idi. Program, Zerrin Keskin ile Fatma Nişancı’nın sunumlarıyla gerçekleştirildi ve İzmir’de çeşitli kültür-sanat dernekleri ve gruplarından birçok katılımcının katılımıyla zenginleşti.

Etkinlikte yapılan “BILSEN BAŞARAN ŞİİRLERİNDE KADIN İZLEĞİ” başlıklı sunumda, Zerrin Keskin ile Fatma Nişancı’nın soruları eşliğinde Bilsen Başaran’ın şiirlerinden örnekler paylaşılmasıyla devam eden bir sohbet gerçekleşti. Katılımcılar, bu derinlikli ve anlam dolu konuşmayı büyük bir ilgiyle dinledi.

Sunum sırasında Bilsen Başaran, katılımcılara ait özgeçmişle beraber “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” hakkında bilgiler vererek, konuşmasına Atatürk’ün, “Dünyada hiçbir milletin kadını, ‘Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar hizmet gösterdim’ diyemez…” sözünü hatırlatarak başladı. Bu bağlamda, Şerife Bacılar, Gördesli Makbuleler ve Çete Ayşeleri gibi örnekler vererek, kadınların tarih içindeki rolüne dikkat çekti.

Bilsen Başaran, Gül Kırığı şiirinde kurtuluş savaşında kadınların bayraklarıyla gösterdiği cesareti ve milis güçlerinin kadınları kurtarma çabalarındaki önemini vurgulayarak, “Kadın Vatandır” tespitini yaptı. Kadının doğurmanın yanı sıra, insanlık tarihinde önemli bir muhalefet olduğunu belirtti ve bir insanın kadını kendine düşman etmesinin de önemli bir durum olduğunu söyledi.

Başaran, öğretmen kimliğiyle yaptığı projeleri üzerinden Torosların dağ köylerindeki özgür yörük kadınları ile Erzurum’un ova köylerindeki dar bir anlayışa sahip kadınların yaşam koşullarını karşılaştırarak, kadın kimliği ile toplumda nasıl değerlendirildiklerini örneklerle anlattı. “Eğer kadın kimliğini arkaya alıp da edebiyatçı kimliğiyle; yaptığınız iş kimliğiyle kendinizi korsanız toplumda sizi bu kimlikle kabullenir,” diyerek kadınların edebiyat dünyasında kendine yer etmelerinin önemine dikkat çekti.

Gülten AKIN’ın “Kestim Kara Saçlarımı” şiirine katılmadığını ifade eden Başaran, kendi “Kesmem Kara Saçlarımı” şiirini yazdığını belirtti. Sözlerinin taşıdığı anlamın önemine de vurgu yaparak, “Sözün kanatları vardır. Birçok yere uçabilir. Gelecekte bugünün en önemli tanığı, geleceğin insanlarına göstereceğimiz sözlerimizdir,” diye ekledi. Başaran, öğretmen, şair ve yazar kimliğiyle Cumhuriyet Türkiye’sinin değerlerini yeni nesillere aktarabilmek için çaba sarf ettiğinin altını çizdi.

Etkinliğin sonunda konuşan İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürü Veli Caner, Bilsen Başaran’a ve başarılı sunumlarıyla katılımcılara teşekkür ederek, günün anısına Teşekkür Belgesi takdim etti. Bu anlamlı etkinlik, okuyucuların edebiyat ve kadın kimliği üzerine yeni perspektifler kazandığı bir fırsat oldu.

En az 10 karakter gerekli