Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin yanında bulunan, dünya çapında tanınan 5 yıldızlı Hilton Otel’in altında faaliyet gösteren Navitas Spa Sarnıç, 1500 yıllık tarihi bir sarnıcı SPA (masaj) merkezi olarak kullanmasıyla dikkat çekiyor. İşletmenin resmi web sitesinde, “Büyülü bir atmosferde eşsiz bir spa deneyimi yaşamak istiyorsanız Navitas’ı tercih edin. Sultanahmet’in kalbindeki Hagia Sofia Mansions İstanbul, Curio Collection by Hilton, 1500 yıllık tarihi sarnıcın içinde modern bir spa merkezi sunuyor” ifadeleriyle tanıdıklarına hitap ediliyor. Navitas Spa, kişiye özel hizmet sunan ve benzeri olmayan bir merkez olarak öne çıkmakta. Burada sunulan masaj terapileri ise ruh, beden ve zihin uyumuna odaklanmakta. Uzak Doğu, İsveç, Aromaterapi, Mum, Sultan, Sıcak Taş masajı gibi 13 farklı masaj ve bakım paketi hizmetleri arasında yer almakta. Özellikle Sihr-i Sarnıç çift terapi paketleri ilgi görmektedir.
Ancak, tarihi sarnıcın masaj salonu olarak kullanılması birçok tepkiyle karşılaştı. Vakıf, kamu ve özel mülkiyete ait olduğu anlaşılan bu tarihi sarnıcın, kentsel arkeolojik sit alanı içerisinde bulunduğu belirtilmekte. Sultanahmet Meydanı ve Barbaros Evleri Turizm Merkezi geçiş döneminin koruma esasları ve kullanma şartları çerçevesinde olduğu tespit edildi. Navitas Spa Sarnıç’ın restorasyon projesine uygun olduğu söylenebilse de, masaj ve jakuzi salonuna dönüştürülmesinin, yapının aslına zarar verdiği öğrenildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi sarnıcın masaj salonuna çevrilmesinin ardından gelen şikayetleri dikkate alarak 2022 yılında çalışma başlattı. Sarnıç ve mahzendeki kaçak eklentilerin 6 ay içinde kaldırılması talep edildi ancak Navitas Spa Sarnıç, bu talebe uyum sağlamayarak hizmet vermeye devam etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2023 yılında aykırılıkların giderilmemesi üzerine suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Fatih Belediyesi’nden tarihi sarnıçta aykırılıkların ne olduğunun açıkça belirtilmesi ve onaylı projelerin iletilmesi istendi.
Fatih Belediyesi Kurul Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalarda, sarnıcın girişine bitişik bir cam eklenti olduğu ve üst kotta jakuzi mantığında 120 santimetre derinliğinde bir deneyim havuzunun bulunduğu belirlendi. Ayrıca, bu kısımda iki adet sütun yer aldığı ve alt kotta ise soyunma kabinleri, masaj, sauna ve hamam mekanlarının bulunduğu tespit edildi. Miras intikali ile 60’a yakın mülkiyet sahibine sahip tarihi sarnıcın ruhsatsız olduğu da ortaya çıkarıldı. İşletme, 27 Kasım 2024’te vergi muafiyeti talebinde bulundu; ancak bu talep, aykırılıkların giderilmesinin ardından değerlendirilecektir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi sarnıcın masaj salonuna dönüştürülmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Bin 500 Yıllık Sarnıcı Masaj Salonuna Çevirdiler” başlıklı haberlere atıfta bulunarak, sarnıcın bir otel işletmesi tarafından havuz olarak kullanıldığına dair şikayetler üzerine, 15 Kasım 2022 tarihinde sarnıç ve mahzendeki aykırılıkların 6 ay içinde kaldırılması kararı alındığını duyurdu. 2023 yılında ise bu aykırılıkların kaldırılmaması sebebiyle suç duyurusunda bulunuldu.”
Bakanlık, ilgili Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından alınan kararların takibinin yapıldığını ve izinsiz uygulamaların kaldırılması için gerekli işlemlerin yapılmasını talep ettiklerini bildirdi. Fatih Belediyesi’nin ilgili yazısı doğrultusunda, aykırılıkların neler olduğunun açık bir şekilde belirtilmesi ve