Çocuklarda Kasık Fıtığı Ameliyatında Zaman Kritik!
2035 okunma

Çocuklarda Kasık Fıtığı Ameliyatında Zaman Kritik!

Aralık 13, 2024 08:53
Çocuklarda Kasık Fıtığı Ameliyatında Zaman Kritik!
0

BEĞENDİM

Doç. Dr. Tunç Özdemir, çocuklarda görülen kasık fıtığı ile ilgili önemli bilgiler paylaşarak, bu sağlık sorununu doğuştan kaynaklandığını vurgulamaktadır. Özdemir, bu tür bir fıtığın tanısı konduğunda operasyon sürecinin hemen başlatılması gerektiğini, aksi takdirde “fıtık boğulması” gibi ciddi tehlikelerle karşılaşılabileceğini ifade etmiştir. “Bebek ne kadar küçükse, fıtığın tehlikesi de o kadar fazladır,” diyen Özdemir, karın boşluğundan kasığa doğru sarkan organların burada sıkışabileceğini ve bunun da hayati risk oluşturduğunu belirtmiştir. Ameliyat için herhangi bir gecikmenin yaşanmaması gerektiğini vurgulamaktadır.

Acıbadem Kent Hastanesi’nde Çocuk Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Tunç Özdemir, çocuklardaki kasık fıtıklarının yetişkinlerden oldukça farklı olduğunu dile getirmiştir. Yetişkinlerdeki fıtık genellikle ağır kaldırma veya karın duvarındaki zayıflık nedeniyle oluşurken, çocuklardaki kasık fıtıkları doğuştan gelmektedir. Kasık fıtığının yeni doğmuş bebeklerde bile meydana gelebileceğine dikkat çeken Özdemir, bu durumu şöyle açıklamaktadır: “Karın boşluğundan kasığa doğru bir boşluktan, karın içi organlarının sarkması ile kasıkta şişlik olarak gözlemlenir.” Bu tür fıtıkların en çok sağ kasıkta görüldüğünü, sol tarafta veya iki taraflı olabileceğini de eklemiştir.

Doç. Dr. Özdemir, erkek çocuklarda kasık fıtığı görülme oranının %5, kız çocuklarında ise %2.5 olduğunu belirtmektedir. Yani, her 20 bebekten birisinin kasık fıtığı yaşama olasılığı bulunduğu vurgulanmaktadır. Bebeklerin yaşı ile birlikte fıtığın tehlike seviyesi de artmaktadır. Karın boşluğundan kasığa doğru sarkan organların burada sıkışması durumu, fıtık boğulması olarak adlandırılan hayati riske neden olan bir durumu oluşturur. Eğer zamanında müdahale edilmezse, bağırsak delinmesi ya da yumurtalık kaybı gibi organ hasarlarına yol açabilir. Bu sebeple, çocuklarda tespit edilen kasık fıtığının zaman kaybedilmeden ameliyat edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Kasıkta oluşan şişliklerin içeri bastırıldığında kaybolduğunu belirten Doç. Dr. Özdemir, bu durumun önemine dikkat çekmektedir. “Bebek doğduktan sonra herhangi bir zamanda kasıkta bir şişlik görülebilir. Bu şişlik, elle bastırıldığında kaybolur. Anne baba bu durumu kesin olarak ifade ettiğinde, fıtık konusunda emin olmaya başlarız,” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. Eğer kasıkta görülen şişlik belirginse, başka bir tetkik yapma gereği doğmayabilir. Fakat bazen ultrason gibi ek testler gereklidir. Anne babaların çocuklarının rutin olarak kasıklarını kontrol etmeleri istirham edilmektedir. Kasık bölgesinde simetrik bir değişiklik gözlemlendiğinde mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerektiği hatırlatılmaktadır.

Ayrıca, halk arasında “çocuk çok ağladığı için kasık fıtığı oldu” gibi yanlış bir inanışın mevcut olduğu da belirtilmektedir. Doç. Dr. Özdemir, bu ilişkinin ters olduğunu ifade ederek, “Aslında fıtığın varlığı, çocuğun ağladığı zaman ortaya çıkar. Olmayan bir fıtık, ağlayan çocukta ortaya çıkmaz,” demiştir. Fıtık ameliyatlarının günübirlik cerrahi işlemler olduğunu, hastaların ameliyattan önce hastaneye gelerek, birkaç saat içinde taburcu edilebildiklerini de aktarmıştır.

Tanı konulmuş ve planlanmış bir ameliyatın ertelenmesinin risk oluşturabileceğini belirten Özdemir, “Bebek ne kadar küçükse, boğulma riski o kadar fazladır. Tanı koyulup operasyon kararı alındıktan sonra beklenmemelidir,” demektedir. Fıtığın boğulması durumunda, durumu

En az 10 karakter gerekli