İzmir’deki Gönüllüler, Hayat Kurtarmak İçin Arıyor!
2188 okunma

İzmir’deki Gönüllüler, Hayat Kurtarmak İçin Arıyor!

Kasım 27, 2024 13:27
İzmir’deki Gönüllüler, Hayat Kurtarmak İçin Arıyor!
0

BEĞENDİM

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Akreditasyon Sistemi çerçevesinde faaliyet gösteren Search And Rescue (SAR) Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği’nin İzmir Temsilcisi Tolga Çelik, Türkiye’nin farklı afet türlerine sıklıkla maruz kaldığını belirterek, daha fazla gönüllüye ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Çelik, “İnsan arayışımız var. Maraş depremi sırasında, o afet anında çaresizlikle yüz yüze geldik. Alandaki ekip sayımız bin kişiye ulaşmasına rağmen, daha fazla olsak daha fazla hayat kurtarabiliriz, diye düşündük” dedi.

Evli ve iki çocuk babası olan Tolga Çelik, İzmir’de özel sektörde itfaiye kurtarma aracı üretimi alanında genel müdürlük görevini yürütmektedir. SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği olarak 2008 yılından bu yana Türkiye genelinde bini aşkın operasyona katıldıklarını ve 2 binin üzerinde insanın yanı sıra binin üzerinde hayvan hayatının kurtarıldığını ifade eden Çelik, derneğin tamamen gönüllülerden oluştuğunu ve her türlü afete müdahale edebilecek kapasitede olduğunu dile getirdi. SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği 2008 yılında kuruldu ve özellikle 30 Ekim 2020’deki İzmir depremi sonrası müdahale etmek için faaliyete geçmiştir. Türkiye genelinde toplam 11 ilde 3 bin 200 gönüllü ile hizmet verdiklerini belirten Çelik, katılmak isteyenlerin yalnızca gerekli eğitimleri almalarının yeterli olduğunu aktardı.

Tolga Çelik, “Bize katılmak için herhangi bir kıstas yok, gerekli eğitimlerin alınması yeterli. Akreditasyon sürecinin sonunda gönüllülerimizle aynı yolda yürüyoruz. 1999 Marmara Depremi’nden sonra örgütlenen gönüllüler olarak profesyonelleştik. Van, Elazığ ve Türkiye dışındaki Nepal depremlerinde görev aldık. Son olarak Hatay depreminin ardından bölgede çalışmalara katıldık. Ayrıca orman yangınları sonrası bölgede bulunan ekiplere destek sağlıyor, Kastamonu’daki sel ve su baskınlarına da müdahalede bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Tolga Çelik, ülke genelinde ve yurt dışında meydana gelen afetlerin ardından hızlı bir şekilde koordine olduklarını belirtti. Gönüllülerinin bir araya geldiği WhatsApp grupları oluşturarak, il bazında operasyonlara hazırlık yaptıklarını vurgulayan Çelik, “Olası bir afet anında kendi içimizde hızlı şekilde aksiyon alıyoruz. Arama kurtarma faaliyetlerine katılan birçok irili ufaklı sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Ancak biz profesyonel bir şekilde sürekliliğe önem veriyoruz. Her an bir afet olacakmış gibi sürekli hazır olma noktasında eğitimler yapıyoruz.” dedi.

Dernek olarak önceliklerinin canlı hayatı korumak olduğuna dikkat çeken Çelik, Kahramanmaraş depremleri sonrası katıldıkları arama kurtarma çalışmalarında yaşadıkları unutulmaz anları hatırlattı. Çelik, “İzmir’den giderken bu kadar büyük bir afetle karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Adana ve Antakya’dan sonra gerçek durumu anladık. İlk saatlerde bir amcaoğlunun karanlık bir sokakta yardım isteyişini duydum ve müdahaleye başladık. Her ambulans sesi duyduğumuzda bir canın daha kurtarılabileceği umudunu taşıdık.” şeklinde ifade etti.

Çelik, geçtiğimiz yıl, suda arama kurtarma ekibi kurarak Çeşme’de eğitim gerçekleştirdiklerini belirtti. Afet anında toplumun cansiparane bir şekilde yardım ettiğini, ancak zamanla duyarlılığın kaybolduğunu ön plana çıkaran Çelik, “Türk toplumu olarak olaylara hızlı tepki veriyoruz. Fakat aynı duyarlılığın devam etmesini istiyoruz. Bize katılacak bireylerin gönülden istemesi ve bir saat sonra olabilecek bir afet için hazırlıklı olmaları gerekiyor. Gönüllü arayışımız var. Afet anında uygulamalara katıldığımızda çaresizlikle yüz yüze geldik, ama bunun öncesinde

En az 10 karakter gerekli